Jan Bøhlers åttepunktsplan
• 1 Bygge opp felles operasjoner på tvers av landegrensene og danne felles etterforskningsteam.
• 2 Arbeiderpartiet vil gjøre det lettere å sjekke DNA-spor over landegrensene.
• 3 Norge og Sverige har tidligere hatt en politisambandsmann stasjonert i Litauen. Det var Sverige som avviklet ordningen.
Som et tredje punkt, Nå ønsker Bøhler nå at Norge gjeninnfører dette på egen hånd, om Sverige ikke vil være med.
• 4 Bøhler ønsker at det skal bli lettere for litauisk politi å sjekke ut antatt tyvegods med norsk politi.
• 5 Få fortgang i avtalen om soningsoverføring mellom Norge og Litauen, slik at mange flere vil kunne sone straffen sin i fengsler i hjemlandet.
• 6 Styrke rehabiliteringen av unge kriminelle i Litauen.
• 7 Bruke mer av EØS-midlene som Norge gir til Litauen til disse formålene. I avtalen som skal inngås i høst om bruken av midlene fram til 2014, vil det bli gitt mer til bedre soningsforhold og rehabilitering og til bekjempelse av organisert
kriminalitet.
• 8 Bøhler ønsker at det skal bli mulig å gjennomføre flere rettssaker i hjemlandet.
Det er flott at Apene kommer etter, men det er vel ikke noe nytt i den planen hans, tvert i mot er det tragisk at regjeringen ikke har fulgt opp et av Norges mest vellykkede politisamarbeid noen gang.
Oppresjon Grenseløs har nå eksistert i Vestfold, Telemark, Søndre Buskerud samt Asker og Bærum siden 2009. Et samarbeid som kun skal ha fokus på vinningskriminalitet.
Politiprosjektet «Grenseløs»følger mobile, utenlandske vinningskriminelle så tett, at de stadig oftere pågriper de samme utlendingene gang på gang
Og i følge Samarbeidsprosjektet Grenseløs er framtidens trusselbilde en stor utfordring, der tre faktorer virker sammen:
Flere kriminelle vil reise fra land med store sosiale problemer til land med stor materiell velstand
Vi vil se en mengdekriminalitet med fokus på store tyveriraid, siden risikoen for å bli tatt er relativt liten
Lave straffer og gode soningsforhold vil gjøre Norge ekstra attraktivt for mobile vinningskriminelle
Hva bør så politiet foreta seg på nasjonalt plan? Samarbeidsprosjektet peker på følgende grep som særlig viktige:
Satse tungt på objektbasert (personrettet) etterforskning
Opprette egne fagmiljøer/grupper for mobil vinningskriminalitet
Sørge for ensartet praksis over distriktsgrensene
Øke bruken av varetekt
Soning i hjemlandet, eller bruk av egne fengselsavdelinger
Idømme strengere straffer, la mobil vinningskrim være skjerpende moment
Sentralisere tolkeutgiftene, i stedet for å belaste det enkelte politidistrikt.
Og når det kommer til Bøhlers ønske og forslag om en utvidet mulighet til å sjekke DNA finnes det så vidt jeg vet et samarbeide som heter Prüm-samarbeidet, dette gir norsk politi muligheter for direktesøk i DNA-profiler og fingeravtrykk i andre lands databaser.
Også det å sende folk til soning i hjemlandet finnes det allerede avtaler om. Norge har nylig inngått avtaler med blant annet Romania, Litauen og Latvia som skal gjøre det lettere å sende personene til hjemlandet for soning.
Så Jan Bøhler, jeg lurer på hva du anser som nytt i forslagene dine? Foruten at Apene igjen skal bruke penger på redde andre land. Spesielt interessert er jeg om du mener at vi skal bygge fengsler i Litauen og andre land FØR vi sørger for sykehjem, sykehus og eldre hjem her i Norge? For slik jeg leser punkt 7 er det nettopp det du sier:
7. Bruke mer av EØS-midlene som Norge gir til Litauen til disse formålene. I avtalen som skal inngås i høst om bruken av midlene fram til 2014, vil det bli gitt mer til bedre soningsforhold og rehabilitering og til bekjempelse av organisert kriminalitet.