
Trusselvurderingen utarbeidet av PST, Nasjonal
sikkerhetsmyndighet (NSM) og E-tjenesten, rapporten retter fokus mot forhold som kan påvirke norsk sikkerhet og skade nasjonale interesser i 2013.
Politisk motivert vold utgjør i dag den største trusselen mot Norge og norske interesser i 2013. Den mest alvorlige trusselen kommer fra personer og grupper som er tilknyttet islamistiske terrorgrupper som al-Quida og Jabhat Al-Nusra. Trusselbildet er i særlig grad preget av konvertitter og unge islamister som innehar norsk statsborgerskap.
Dette er en gruppe PST antar er villige til å bruke vold og terror som virkemiddel for å fremme sin ideologi. I tillegg vil Norge også i 2013 utsettes for ulike former for etterretning, som både på kort og lengre sikt vil være skadelig for norske interesser.
PST oppsummerer trussel rapporten på følgende måte:
Ekstrem islamisme utgjør fortsatt den mest alvorlige
terrortrusselen i Norge, og vi forventer at den vil gjøre det også i 2013.
Personer i de ekstreme islamistiske miljøene vil fremdeles være opptatt av å
formidle ekstremistisk retorikk, der blant annet Norge står sentralt i
fiendebildet. Dette gjør propagandaen appellerende for påvirkelige ungdommer her
i landet, og bidrar til at radikalisering fremdeles vil være et trekk ved
trusselbildet.
I løpet av 2013 kan det bli en økning av antall personer i de norske miljøene med erfaring fra treningsleirer og kamphandlinger. Personer med denne type erfaring forventes å ha fått en lavere terskel for bruk av vold.
De organiserte høyre-og venstreekstreme miljøene fremstår som mindre truende mot samfunnet enn de ekstreme islamistiske miljøene. De kan imidlertid utføre vold mot enkelte politiske motstandere eller religiøse og etniske minoriteter.
Enkeltpersoner og små grupper som opererer uavhengig av de organiserte miljøene, representerer en stor utfordring i 2013.
Anders Behring Breivik vil fortsatt være en inspirator for enkeltpersoner, både i Norge og internasjonalt. Selv om de fleste sympatisører i Norge synes å ta avstand fra terroraksjonen på Utøya, er det flere som støtter angrepet mot regjeringskvartalet og
regjeringen.
2013 er et valgår, og det vil bli økt fokus på stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer frem mot valget i september. Det forventes at enkelte av disse kan oppleve en økning i plagsom og truende atferd fra publikum, som et resultat av økt eksponering i forbindelse med valgkampen.
Internett vil fremdeles være den viktigste arenaen for aktører som uttrykker hat
mot myndighetene.
Etterretningsvirksomheten mot Norge og norske interesser pågår kontinuerlig, på et stabilt høyt nivå, og retter seg mot et bredt spekter av mål. Vi forventer at virksomheten særlig vil rette seg mot sikkerhets- og beredskapsmål, samt mot teknologiske, økonomiske og politiske mål. I tillegg vil flere stater opprettholde sin flyktningespionasje i Norge og forsøke å kartlegge, true og skremme dissidenter og politiske aktivister som oppholder seg
her.
De fleste forsøk på å skaffe teknologi fra norske virksomheter, som er relevant for utvikling av masseødeleggelsesvåpen, kan knyttes til iranske aktører. Mål i Norge for denne aktiviteten finnes blant både små og store virksomheter innenfor sivile høyteknologimiljøer, forsvarsindustrien, samt et bredt spekter av forsknings- og utviklingsmiljøer.
JEG PRESSISERER AT DET SOM SKRIVES UNDER NOEN TANKER OM
TRUSSELRAPPORTEN 2013 ER MINE TANKER, BETRAKTNINGER OG SYNSPUNKTER.
Noen tanker om trussel rapporten 2013:
PST og regjeringen fastslår at den største trusselen mot Norge fremdeles er islamister, en gruppe som er villige til å benytte vold og terror i sin kamp mot Vestlige verdier. PST omtaler fremdeles dette miljøet som lite, men de bekrefter at miljøet er voksende og at stadig flere islamister slutter seg til grupper som «Profetens Ummah(PU)».
PU beskrives av PST som et ungt og multietnisk islamistisk miljø bestående av unge islamister som alle har vokst opp i Norge.
Den militante islamistiske gruppen PU kan knyttes til kjente terrorister og al-Quida sympatiserende terrorgrupper, deriblant Jabhat Al-Nusra, gruppen som hevder de står bak rekruteringen av norske islamister til borgerkrigen i Syria. Jabhat Al-Nusra hevder de står bak opptreningen til et 20talls solidaritetsstridende nordmenn som nå får opptrening i krigføring og bruk av eksplosiver.
PST skriver i sin rapport: Det siste året har PST registrert at flere personer
enn tidligere har reist fra Norge til konfliktområder.
Noen av de som har reist ut har sannsynligvis sluttet seg til
militante islamistiske grupper. Reisevirksomheten i de norske miljøene er bedre
organisert enn tidligere og flere har ytret ønske om å dra ut. Hvilke
konfliktområder som er aktuelle å reise til, endres over tid og væpnede
konflikter. Personer med denne type erfaring forventes å ha lavere terskel for
bruk av vold. I det kommende året vil vi kunne erfare en økning i
voldspotensialet i deler av miljøene.
Dette virker som kopi av den forrige vurderingen av det islamistiske miljøet her i Norge, det er en generell kommentar uten noen form for tall eller overslag over størrelsen på dette miljøet her i Norge.
Pst har tidligere offentliggjort et antall på ca30 ekstreme islamister i Norge, dette
antallet er ufattelig lavt om det ikke dreier om personer PST mistenker kan
utføre terroraksjoner i Norge. Det er derfor grunn til å anta at det dreier seg
om ca30 potensielle terrorister som er villige til å utføre terror i Norge som
politisk virkemiddel.
Og dersom PST kjenner til ca30 potensielle terrorister er dette et urovekkende høyt antall, vi husker alle de katastrofale følgende av terroren en gal man utførte alene den 22/7-2011. PST påpeker også at krenkelser av islam som religion sammen med økt fokus på Norges utenrikspolitikk fra islamistiske grupper gir økt fare for terror mot Norge eller norske interesser i utlandet.
Også soloterrorisme utført av personer som er ukjent for politi og PST trekkes frem som en mulig trussel, soloterrorister fremstår som impulsive og uforutsigbare.
Faren for soloterrister forsterkes ytterligere ved den økte rekrutteringen til islamistiske grupper her i Norge og resten av Europa. Også det økende antallet norske solidaritetsstridende gir økt frykt for terror da ekstremistene blir trent opp til nettopp terroraksjoner ved hjelp av håndvåpen og eksplosiver.
I sin trusselvurdering har PST helt utelatt endringen av al-Quidas krigføring som begrunnelse for den økte terrorfaren, al-Quida har i senere tid utalt at krigføringen mot Vesten nå skal føres i det landet som er ansvarlige. Det betyr i praksis at krigen flyttes fra Afghanistan, Syria og en rekke andre land hvor al-Quida og andre islamistiske terrorgrupper står sterkt til for eksempel Norge eller andre deler av Europa.
I sin rapport har også PST funnet plass til de venstreekstreme miljøene i Norge. PST definerer venstreekstrem slik: Venstreekstreme i Norge er personer og grupper som legitimerer sin voldsbruk gjennom ulike ekstreme tolkninger av anarkistisk, antirasistisk og/eller antikapitalistisk ideologi.
Det påpekes helt korrekt i rapporten at de foregår en ustrakt overvåkning og kartlegging av denne gruppens meningsmotstandere. En overvåkning utført av grupperinger som mottar store summer i statsstøtte til sin forfølgelse av meningsmotstandere, denne statsstøtten gir også de venstreekstrem muligheten til å reise landet rundt for å kneble sine meningsmotstandere.
PST omtaler i sin rapport at det ved gjentatte ganger har vært konfrontasjoner mellom de venstreekstreme og deres meningsmotstandere, felles for alle disse konfrontasjonene er at de venstreekstreme har fremprovosert voldelige handlinger.
PST omtaler denne gruppen ekstremister som potensielt farlige for enkeltpersoner som ytrer seg kritisk til dagen innvandring i det offentlige rom. Og angrep mot politiske partier nevnes i rapporten, dette trulig i forbindelse med at det er valg dette året. PST forventer at venstreekstreme grupper under valgkampen vil angripe meningsmotstandere i forbindelse med valgkampmøter eller valgkamp i gatene. Dette er angrep PST forventer at kan
forekomme i en rekke byer i Norge da det finnes større eller mindre venstreekstreme miljø i alle de største byene i Norge.
Det forventes også voldelige aksjoner her i Norge fra venstreekstreme miljø i forbindelse med enkelthendelser i utlandet, tidligere hendelser viser at spesielt hendelser i Midtøsten kan utløse voldelige aksjoner.
Det er derfor naturlig å anta de venstreekstreme får støtte fra det islamistiske miljøet her i Norge og at disse to gruppene kan samarbeide om en terroraksjon i Norge.
LES OGSÅ "Trusselvurdering 2013" HER
PST sin vurdering av det høyreekstreme miljøet vil omtales i egen artikkel.
Les hele "Trusselrapporten" utgitt av PST HER